В сръбските църкви в Черна гора и Македония считат, че признаването на автокефалия на Украинската православна църква би станало опасен прецедент, те се надявам, че това няма да се случи, с такова подзаглавия на първа страница излиза днешният брой на «Политика», едно от най-авторитетните сръбски издания.

Реалната заплаха е надвиснала над единството на православния свят,  по отношение на най-влиятелните патриаршии — Вселенската и Московската — нещата влязоха в тупик, цитира авторът изявлението на Синода на РПЦ по повод ситуацията около Украйна.

В качеството си на потвърждение, че спорът се отнася до целия православен свят, се цитира писмото на Сръбския Патриарх Ириней, което той изпрати до Патриарх Вартоломей.

Сръбският патриарх изрази опасения за единството на православието и сравни ситуацията с тази в Украйна, където, освен каноничната църква към Московската патриаршия, съществуват две неканонични църкви, в Черна гора и в Македония, т.е. на територии, в които канонично присъства Сръбската православна църква.

Сръбският патриарх изрази опасения за единството на православието и сравни ситуацията с тази в Украйна.

Събеседници на изданието от Черна гора и Македония заявиха, че предоставянето на автокефалия би било опасен прецедент, макар и да отбелязват, че има разлика между двете страни и Украйна.

Архиепископ Йован (Вранишковски), ръководещ Охридската Архиепископия към СПЦ, припомни за следния канон: ако ситуацията в църквата продължава повече от 30 години, то тя не може да бъде променена, освен в случаи, при които двете църкви — тази, която иска да промени положението, и тази, под чиято юрисдикция се намира първата — не се съгласят на подобни промени.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;