Реджеп Тайип Ердоган публикува статия в американското издание The Wall Street Journal, в която призова да се спре настъплението на армията на президента на Сирия Башар Асад към сирийската провинция Идлиб.

В началото на материала Ердоган говори за «систематичните» престъпления, които уж са извършвали властите в САР по отношение жителите на южните региони на страната.

Анкара настоява в Идлиб да бъде проведена международна антитерористична операция, в която да участват сирийските умерени въстаници.

В противен случай щели да пострадат мирните сирийци, счита Ердоган.

«Ако международната общност, включително Европа и САЩ не предприемат незабавни действия, ще се наложи за това да се разплащат не само невинните сирийци, но и целият свят.

Светът трябва да спре това кръвопролитие и с всички сили да подкрепи политическото регулиране», се казва в материала.

В статията си Ердоган нарича президента на САР Башар Асад «престъпник».

Идлиб е единственият район в САР, останал под контрола на радикалните групировки.

Именно

там в последните години се стичат изтиканите от правителствените сили от другите райони на Сирия джихадисти, поясняват експертите.

Както съобщи по-рано постоянният представител на Русия към ООН  Василий Небензя, днес в Идлиб действат 40-45 бандитски формирования с обща численост около 50 000 човека.

Сред тях има и такива, които потенциално са готови за сключване на мир, но най-голяма опасност представлява  «Джабхат ан-Нусра», а също някои свързани с тази организация отряди.

В миналото тези терористична групировка е част от «Ал Кайда», която също продължава да действа в региона, както и остатъци от ИДИЛ.

Идлиб отдавна се превърна в сериозен проблем, отбелязват политолозите.

Именно тук в началото на 2018

година бойците от  «Джабхат ан-Нусра» свалиха с

ПЗРК самолетът  Су-25 на ВКС на Русия. Пилотът успя да катапултира и загина на земята, влизайки в неравен бой с терористите.

А терористите бяха от т.нар. туркомани. Убиецът на руския пилот по-късно бе заловен в Турция.

Независимо от това, че на базата на споразумението в Астана Идлиб трябваше да стане една от зоните за деескалация, там да се постигне устойчиво примирие — нищо от предното не се случи.

Както съобщава изданието  Al Watan, в началото на август бойците от «Джабхат ан-Нусра» са отхвърлили искането на Анкара за разпускане на военните им части в Идлиб.

Според изданието, турската страна е разчитала да включи бившите подразделения на «ан-Нусра» в състава на опозиционните на Дамаск части, действащи в северна Сирия.

  • Терористи в провинция Идлиб, Сирия
  • Русия на свой ред не може да игнорира активността на терористите в този район, което по-рано заяви замглавата на МВнР на Русия Олег Сиромолотов.

«Възползвайки се от това, че в Идлиб е създадена зона за деескалация, там се окопа банда терористи, които укрепиха редиците си и започнаха да предприемат нападения над мирното население на Сирия, извършиха удари по пунктове на базиране на руските Въоръжени сили», казва дипломатът.

Заедно с това руската страна отчита интересите както на мирните жители, така и на тези отряди от опозицията, които нямат общо с терористична дейност, подчертаха от МВнР на Русия.

Идлиб представлява особен интерес за Акара по редица причини.

Провинцията граничи с Турция, но и с региона Алепо, а в северната част на региона Алепо е разположен кантонът Африн, който се оказа под контрола на турските сили в резултат на военната операция «Маслинова клонка».

Експертите подчертават още, че Идлиб е един от районите, в който живеят сирийски туркомани, традиционно гледащи на Турция като на държава-майка.

През 1936 година властите в Сирия дори забраняват на туркоманите да издават книги на турски език — Дамаск се страхува от ръста на протурските и сепаратистки настроения в северната част на страната.

Днес на фона на увеличаващите се геополитически

амбиции на Анкара сирийските туркомани действително се оказаха в орбитата на турската политика.

Както поясни доцентът от Дипломатическата академия към МВнР  на Русия, директор на Центъра на източни изследвания Владимир Аватков, именна тюрките, живеещи в тези райони от времето на Османската империя, днес са основният

мотив за Турция, за да се бори за запазването на нейното присъствие в северна Сирия.

«Проблемът е в това, че в дадения район действат множество групировки, част от които са лоялни към Анкара, друга част — към запада, трета част — към Саудитска Арабия, и това е освен действащите там терористични групи.

Турция няма ресурси и влияние, за да регулира сама тази сложна ситуация».

Подобна е гледната точка на проф. Александър Вавилов от Дипломатическата академия към МВнР на РФ.

Той отбелязва, че Идлиб «не може да не интересува Анкара».

«Когато Идлиб бъде върнат под контрола на суверенната сирийска държава, много от плановете на Турция ще бъдат разрушени.

Става дума на първо място за надеждите на Анкара да създаде там своеобразен анклав за прокарването на турските интереси.

И точно с вероятното крушение на тези надежди е свързана истерията на Ердоган около съдбата уж на мирните жители», каза експертът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;