Пхенян прави много стъпки към денуклеаризация на Корейския полуостров, но Вашингтон не откликва и предявява безкрайни претенции за пълно разоръжаване. Това заяви днес руският президент Владимир Путин във Владивосток, предадоха ТАСС, Ройтерс и БТА.

«Струва ми се непродуктивно, когато от Северна Корея се изисква да направи всичко, а отсрещната страна да не прави нищо.

И Северна Корея трябва да повярва на думите, че от това ще й стане по-добре», заяви Путин на пленарно заседания на Източния икономически форум.

Той добави, че е много важно Пхенян да получи международни гаранции за своята сигурност и припомни за съществувалия някога шестстранен формат на преговорите за севернокорейските ядрени програми.

Путин подчерта, че рискът от евентуално повтаряне на случилото се с ядрената сделка между световните сили и Иран не трябва да спира напредъка в процеса по освобождаване на Корейския полуостров от ядрени оръжия.

По-рано тази година Вашингтон денонсира споразумението с Иран и възобнови санкциите срещу Техеран.

Пред икономически форум Владимир Путин каза, че към севернокорейския водач Ким Чен-ун е отправена покана да посети Русия и че той може да пристигне «във всяко удобно за него време».

Тагове: ; ; ; ; ;