(Публикуваме статията на президента на Турция Реджеп Ердоган, за да демонстрираме поредния му коварен лупинг спрямо Русия и Иран в навечерието на решаващата военна операция срещу последната крепост на джихадистите в провинция Идлиб в Сирия. С тази си статия Ердоган демонстрира, че не е нещо повече от марионетка на САЩ и Великобритания, които все още имат в Идлиб военни съветници.

Тези дни президентът на Русия Владимир Путин отхвърли предложението на Ердоган да НЕ се провежда военната операция в Идлиб. Ердоган на срещата в Техеран предложи да се водят мирни преговори с терористите, но Путин му отговори, че терористите НЕ присъстват на преговорите, ерго, няма как да води преговори с неприсъстващи, бел.ред.)

«Южно от турските граници в продължение на седем години престъпният режим на Башар Асад насилва сирийските граждани чрез незаконни арести, систематически издевателства, екзекуции без съд и следствие, бомби, химическо и обикновено оръжие.

В резултат на гражданската война в Сирия, която Съветът по правата на човека в ООН нарече «най-крупната катастрофа от времето на Втората световна война, милиони хора бяха принудени да напуснат своите домове», пише на страниците на  The Wall Street Journal президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Според него, Турция е положила невероятни усилия, за да облекчи страданията на сирийския народ, приемайки 3.5 млн бежанци — повече, отколкото която и да е държава в света, пише Ердоган.

И макар в същото време Анкара да стана мишена за действащите в съседство терористични групировки, нито тежестта на хуманитарната работа, нито проблемите в сигурността не ослабиха нейната решимост, продължава турският президент.

«Турция седна на масата на преговорите със сирийската опозиция и заедно с Русия и Иран стартира дипломатическия процес в Астана.

В резултат Турция успя да се договори за прекратяването на огъня, да създаде зони за деескалация и да евакуира мирното население от регионите, подложени на атаките на режима, припомня Ердоган.

«Днес отново се оказахме в критична ситуация.

Режимът на Асад с помощта на своите съюзници се готви да започне масирано настъпление към Идлиб, където живеят около три милиона човека и който остава едно от малкото безопасни места за вътрешните сирийски преселници», предупреждава турският президент.

Според него, Дамаск се опитва да предаде легитимност на неминуемата атака, приписвайки към нея контратерористични основания.

«Бъдете сигурни: нито една страна не цени борбата с тероризма повече, отколкото Турция.

Башар Асад ни предлага лъжливо решение», счита Ердоган.

Той пояснява:
«Не бива да се принасят в жертва невинни хора в името на борбата с тероризма.

Това само ще създаде нови огнища на тероризъм и екстремизъм.

Международната общност трябва да спре това насилие (има предвид военната операция на Сирия, Русия и Иран в Идлиб, бел.ред.).

«За да се унищожат терористичните и екстремистки елементи в Идлиб, а също да се привлекат към отговорност чуждестранните бойци, трябва комплексна международна контратерористична операция.

Умерените въстаници изиграха ключова роля в борбата на Турция с терористите в Северна Сирия.

Тяхната помощ и ръководство ще бъдат решаващи в Идлиб», разсъждава Ердоган.

Превод: Петя Паликрушева

Източник: https://www.wsj.com/articles/the-world-must-stop-assad-1536614148?mod=searchresults&page=1&pos=1

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;