Носталгията по СССР е характерна за голяма част от гражданите на Украйна, главно в източната и южната част на страната, това пише  «Украинская правда» ,

позовавайки се на резултатите от социологическото допитване, проведено от «Калмиуската група» в партньорство с компанията GfK Ukraine.

Според данните от социологическото допитване, 43 % от украинците и като цяло 52 % от жителите на Донбас са на мнение, че животът по времето на СССР е бил значително по-добър.

Само в западната част на страната броят на тези, които считат, че животът на техните семейства в сегашна Украйна е по-добър, отколкото в съветския период, превишава броя на тези, които се придържат към противоположното мнение

(54% срещу 31%, съответствено).

Според изследването, около една трета от населението на Украйна и почти половината от населението на Донбас не подкрепят политиката на декомунизацията, провеждана от Киев.

Всеки четвърти украинец като цяло в страната и всеки трети жител на Донбас би подкрепил възраждането на СССР, в който би влизала Украйна.

По-рано ръководителят на украинската социологическа група «Рейтинг» Алексей Антипович заяви, че, според данните от допитванията, всеки шести жител на Украйна симпатизира на президента на Русия Владимир Путин и е за възстановяване на връзките с Москва.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;