В основата на приятелските отношения между Хърватия и България лежат дълбоките исторически и културни връзки между нашите народи, каза президентът Румен Радев, който награди посланика на Хърватия у нас Лиерка Алайбег с орден «Мадарски конник» — първа степен. Това съобщи БТА.

Високото държавно отличие беше дадено на дипломата за нейния цялостен принос за развитието на българо-хърватските отношения и за задълбочаването на политическото, икономическото и културното сътрудничество между България и Хърватия.
Президентът Радев добави, че с активната си дейност посланик Алайбег е дала нов импулс на тези отношения на всички нива на двустранното сътрудничество, като сред основните приоритети в работата й е било задълбочаването на икономическото сътрудничество. За възхода на отношенията ни допринесе и активизирането на връзките между местната власт в двете държави, каза президентът, като отбеляза реализираните инициативи за изграждане на паметници на личности от историята ни — и в Загреб, и в София.

Нашите общи цели, споделените ни ценности намират израз не само в ефективното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО, но особено ефективно беше това сътрудничество по време на българското председателство на Съвета на ЕС, посочи президентът Радев. Имахме пълна подкрепа от Хърватия за нашите приоритети и тя заяви своето силно желание да бъде домакин на следващата Среща на върха между ЕС и Западните Балкани през 2020 г., отбеляза държавният глава, като определи това като най-добрата подкрепа за направеното от България до момента в тази сфера.

Тагове: ; ; ; ; ;