Руският президент Владимир Путин заяви пред китайския си колега Си Цзинпин, че отношенията между Москва и Пекин в сфери от политиката до сигурността и отбраната се основават на доверието помежду им, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.

Путин каза това преди преговори със Си Цзинпин в кулоарите на икономическия форум в град Владивосток, в руския Далечен изток. Преговорите съвпадат с началото на най-големите руски военни маневри от разпадането на Съветския съюз, в които участва и Китай.

В маневрите участват близо 300 000 души. Китайски войници са представени всички видове войски, отбелязва Франс прес.
НАТО определи маневрите като репетиция за голям конфликт.

«Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време, на по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие», заяви Дилън Уайт, говорител на Алианса, цитиран от АФП.

Огромните маневри с участието на китайската и монголската армии са наречени «Восток-2018» («Изток-2018») и ще продължат до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен Изток. Днешният ден ще бъде посветен на разполагането на войските.

Утре ще извършат учения за противовъздушна отбрана, а основното събитие ще е в четвъртък, съобщава руското министерство на отбраната, без да съобщи повече подробности.

Очаква се руският президент, който е във Владивосток заради икономическия форум, да посети маневрите, протичащи в контекста на постоянно напрежение със западните страни, украинската криза, конфликта в Сирия и постоянни обвинения за намеса в политиката на Запада.

Според руската армия тази демонстрация на сила е подобна на маневрите «Запад-81», в които преди близо 40 години участваха между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа.

Това бяха най-големите военни маневри, организирани през съветската епоха, припомня АФП.

Тагове: ; ; ;