Тези дни председателят на Съвета на Федерациите на Русия Валентина Матвиенко заяви, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун разчита на помощта на Москва по въпроса за отслабването на санкциите по отношение на Северна Корея.

Матвиенко, която тези дни посети Пхенян, съобщи, че Ким Чен Ун е подчертал растящата роля на Руската Федерация в света, а също сериозното влияние на Кремъл върху политическите процеси.

«Той много разчита, че Русия ще предприеме усилия за отслабването на санкциите по отношение на Северна Корея във връзка с тези стъпки, които САЩ и КНДР вече правят в рамките на поетите ангажименти след преговорите в Сингапур», допълни председателят на Съвета на Федерациите на Русия.

Матвиенко призна, че по време на разговора със севернокорейския лидер е било забелязано коректното отношение на Ким Чен Ун към главата на Белия дом Доналд Тръмп.

«Той много дипломатично, коректно се изказа за това, че срещата в Сингапур е преминала успешно», коментира Валентина Матвиенко, отбелязвайки, че в преговорите с Вашингтон «не се планират никакви едностранни стъпки без насрещна реакция».

Според Матвиенко, Ким Чен Ун има твърдо намерение за денуклеаризация, за диалог с Южна Корея и по-нататъшно обединение.

Севернокорейският лидер в общуването си с нея е споделил за плановете си да се съединят автомобилните и жп пътища на полуострова.

Според Ким Чен Ун, Владимир Путин е прекрасен и приятен, Ун е предал на руския държавен глава ответно поздравително послание.

«Той помоли да предам на Владимир Путин най-добрите си пожелания, каза, че цени високо неговата работа, работата на Русия в подкрепата на КНДР, намерението да се разширява нашето сътрудничество», заяви Матвиенко след пътуването си в Пхенян на 8 септември.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;