Въоръжени мъже нападнаха днес централата на Националната петролна компания (NOC) в либийската столица Триполи , където се чуха експлозия и изстрели, според източник на либийските служби за сигурност и свидетели, предаде Франс прес.
По данни на телевизионния канал «Ар Раид» при нападението са загинали поне шестима души, съобщи ТАСС.

По уточнени данни офисът на NOC е бил атакуван от група нападатели, сред които е имало и самоубийци. Трима са взривили поясите си с експлозиви, а останалите са проникнали в сградата и взели заложници.
Сградата, разположена близо до центъра на Триполи, се запали и беше обкръжена от силите за сигурност, каза техен представител.
Телевизионният канал «218» съобщи, че ръководителят на NOC Мустафа Санала е бил евакуиран.
Либийската телевизия «Алаан» предаде онлайн, че шестима нападатели от «Ислямска държава» са открили огън и са детонирали експлозиви докато щурмували сградата.
Горните етажи са били обхванати от пламъци, а  пожарникарите е трябвало да използват кранове, за да спасят хората в сградата, които бягали към последния етаж, според сайта на Либийския център за наблюдение.
«Службите за сигурност издирват въоръжени мъже в сградата. Но наш приоритет е да евакуираме цивилните, останали вътре», каза за АФП Ахмед бин Салем, говорител на звеното Ал Редаа — въоръжена група, която служи в полицията в Триполи.
«Положението е под контрол», увери той и добави, че самоличността на нападателите още не е установена.
Служител на NOC разказа, че въоръжени мъже с качулки са нападнали  централата след престрелка с охраната.
Атаката беше извършена няколко дни след като с посредничеството на ООН беше договорено примирие, сложило край на продължили повече от седмица кървави  сблъсъци между съперничещи си милиции в южните квартали на Триполи.
В северноафриканската държава има две съперничещи си правителства: едно в Триполи и друго в източния град Тобрук.

БТА

Тагове: ; ; ; ;