10 септември 2018-Нюз Фронт.

Високопоставени дипломати от Русия пристъпиха в понеделник към консултациите в Женева със специалният посланик на генералния секретар на ООН по Сирия Стефан де Мистура по формирането на сирийски конституционен комитет. В руската делегация влизат специалният представител на президента по сирийското урегулиране Александър Лаврентиев и заместник външният министър на Русия Сергей Вершинин.

 

 

Първата среща, която премина в неформална обстановка продължи 1 час и 20 минути.

След приключването й не бяха направени никакви заявления. Както съобщи по-рано прес-службата на ООН, в понеделник де Мистура ще проведе различни срещи с представители на Иран и Турция.

Според някои данни, не е изключено провеждането на тристранни срещи между всички три държави-гаранти на примирието в Сирия- Русия, Иран и Турция.

 

Очаква се дискусиите да продължат два дни в различни формати, а вторник е планирана официална среща с емисаря на ООН и делегациите на трите страни.

Както съобщи по-рано де Мистура, ще се обсъжда » как да се помогне на сирийските страни да организират работата на комитета».

Списъците на кандидатите в състава на комитета, договореността за създаването на който, беше постигната на проведеният на 30 януари в Сочи Конгрес на сирийския национален диалог, по- рано бях предадени от правителството на Сирия и опозицията. Освен това, е подготвен списък, в който са включени представители на гражданското общество.

Консултациите с «астанинската тройка» де Мистура разглежда като един от важните етапи от дипломатическите усилия по сирийското направление, които са планирани за септември.

В плановете на де Мистура влиза провеждането на среща в Женева с така наречената «малка група» по Сирия  (Великобритания, Германия, Иордания, Саудитска Арабия, САШ и Франция — бел.ред), а също и контакти с представители на Европейския Съюз и Лигата на арабските държави. На 20 септември е насрочен докладът му в Съвета за Сигурност на ООН по състоянието на политическия процес.

Очаквайте подробности по темата.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;