Службата за сигурност на Украйна обещала 10 хиляди долара на члена на ИДИЛ

Меджид Магомедов за  ликвидиране на живеещия в Смоленск лидер на опълчението в ДНР, това следва от видеото от разпита, публикувано в понеделник от ФСБ на Русия.

В 6-минутното видео се вижда как силоваците арестуват Магомедов на улицата, след това обискират дома му, където намират стрелково оръжие и взривни вещества, след което го разпитват.

«Човекът от СБУ се нарече Рустам, предлагаше ни оръжие, за да извършваме терористични атаки в Русия.

Първата цел беше в Смоленска област, каза, че там е някакъв командир от някакво опълчение на ДНР, каза, че след операцията ще ни дадат 10 хиляди долара», каза Магомедов.

Задържаният поясни, че е пристигнал в Украйна след гибелта на Аних Хомутаев, главатар на ядка на ИДИЛ от Дагестан.

Магомедов и неговите съидейници се запознали с представители на неонацистката организация «Десен сектор», които им организирали среща със СБУ.

На снимката: Задържането на Магомедов в Смоленка област
«Наех квартира, дадоха ми координатите и снимката на този човек (лидер на едно от подразделенията на ДНР), започнах да проучвам улицата. На 29 август си взех квартира и след пет дена човекът от СБУ Рустам ми даде местоположението, снимката, когато пристигнах тук, открих пластичен материал, от който трябваше да направя бомба.
Дадоха ми 300 долара, за да имам за нуждите си», сподели терористът.
Според него, в случай на успех на операцията той планирал да се върне в Украйна, където кураторите от СБУ обещали да го снабдят с всичко необходимо за терористични атаки в Русия.
Не се уточнява колко на брой жители на Дагестан влизат в управлявана от Службата за сигурност на Украйна ядка.
Името на командира от ДНР, чието убийство се планирало от диверсанта, също не е съобщено.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;