Президентът на САЩ Доналд Тръмп проучва възможните мерки по отношение на Иран и Русия в Сирия, това съобщава изданието The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.
СМИ: Трамп изучает возможные меры в отношении Ирана и России в Сирии

  • По данни на списанието, «Пентагонът работи над военните варианти, но Тръмп все още не е взел решение» относно силовите методи по отношение на войските, «подкрепящи сирийския лидер Башар Асад».

  • Изданието отбелязва, че САЩ биха могли да използват и силни икономически мерки по отношение на сирийските власти в отговор на «военните удари».

«Разполагаме с политически инструменти, в наше разпореждане има и икономически инструменти.

Съществуват множество различни методи, към които бихме могли да прибегнем, ако Асад извърши невнимателна и опасна стъпка», добавя събеседникът на списанието.

По-рано се съобщи, че Съединените американски щати са изпратили допълнителен военен контингент в гарнизона Ет-Танф в Сирия.

СМИ съобщиха също, че Министерството на отбраната на Германия проучва възможността да използва своите изтребители-бомбардировачи Tornado срещу армията на президента на Сирия Башар Асад.

Припомняме, че два самолета на ВВС на САЩ нанесоха удари с фосфорни боеприпаси по сирийската провинция Дей ез-Зор, съобщи главата на руския Център за примирие между враждуващите страни генерал-лейтенант Владимир Савченко.
ВВС США нанесли удары фосфорными боеприпасами в провинции Дейр эз-Зор

  • «В провинция Дейр ез-Зор два самолета F-15 на американската авиация нанесоха удари по населеното място Хаджин с употребата на фосфорни запалителни боеприпаси», каза той.

  • Савченко отбеляза, че в резултат на ударите са възникнали силни пожари, данните за жертвите и пострадалите се уточняват.
  • Той припомни също, че употребата на подобни въоръжения е забранена със специален протокол към Женевската конвенция от 1949 година.
  • През август 2017 година се съобщи, че международната коалиция начело със САЩ е нанесла удар с фосфорни бомби по болница в Рака.
  • Тогава загинаха над 40 човека.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;