Украинските специалисти се научиха да «прихващат» данни от руските спътници, това заяви президентът на Украйна Петро Порошеко в ефира на телевизионния канал «Прямой».

Според твърдението на украинския лидер, по време на един от бойните сблъсъци в Донбас силоваците с помощта на разузнаването уж успели «своевременно да стегнат резервите и да посрещнат врага».

Това, както отбеляза украинският президент, «станало възможно, благодарение на специалистите с комуникационни специалности, спътникови технологии, специалистите по компютърна разшифровка».

При това, заяви Порошенко, били са прихванати данни на руските военни спътници, което, според него, говори за наличието на «силна школа» в Украйна, свързана с технологиите.

В последните години Украйна изпитва сериозни проблеми със създаването на нови въоръжения и поддържането в работно състояние на вече съществуващите, а единственият, създаден за Украйна спътник за връзка «Лебед» от 2011 година остава на съхранение в Русия.

По-рано министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли заяви, че руските спътници са се приближили до френския автомат  Athena-Fidus на много близко разстояние, което, според нея, е акт на шпионаж. (прочети още по въпроса пак в този сайт в раздел «Статии»).

Москва на този етап не е коментирала горното твърдение.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;