Опитите на правителствата да върнат чужденците не решават миграционната криза, а само предизвикват враждебност, заяви пред Съвета по правата на човека на ООН новият върховен комисар на световната организация по правата на човека Мишел Бачелет, цитирана от ДПА, съобщи БТА.

«В интерес на всяка държава е да приеме политика за миграцията, основаваща се на реалността, а не на паниката», заяви бившата президентка на Чили в първата си голяма реч след заемането на поста. Като върховен комисар на ООН за правата на човека тя отправи критики към издигането на стени по границите, разделянето на мигрантски семейства и предизвикването на гняв срещу мигрантите.

«Подобни политики не предлагат дългосрочни решения на никого — само повече враждебност, мизерия, страдание и хаос», заяви Бачелет.

Тя не посочи конкретни примери, но в по-дълга версия на речта си, която е предала на Съвета, Бачелет назовава няколко страни, сред които САЩ, Унгария и Италия, отбелязва ДПА.

Бачелет пое поста върховен комисар в началото на месеца, заменяйки йорданския дипломат Зейд Раад Ал Хусейн, известен със силно конфронтационния си подход към тези страни. В днешната реч тя възприе по-малко остър тон, заявявайки, че ще се бори за човешките права, но ще бъде готова да се вслушва и в правителствата. Страните трябва да приемат човешките права като инструмент за икономическо развитие и за борба с насилствения екстремизъм, подчерта бившата президентка.

Тагове: ; ; ;