Ирак смята за недопустимо да се нанасят удари по негова територия без предварително съгласуване с властите в Багдад. Това заяви външното министерство в коментар по повод на обстрелите на Северен Ирак от Иран, предаде ТАСС, това съобщи БТА.
«Смятаме за неприемливи ударите по района Кьойсанджак в провинция Ербил, при които са загинали и пострадали хора», се казва в изявлението, цитирано днес от агенция Ал Ихбария.
Ирак «потвърждава, че опазва сигурността на съседните страни и не допуска използването на неговата територия, за да бъдат застрашавани тези държави». Същевременно Багдад отхвърля категорично нарушенията на суверенитета му с бомбардировки на цели на негова територия без предварително съгласуване с иракските власти, за да бъдат опазени цивилните.
Корпусът на гвардейците на Ислямската революция потвърди, че е изстрелял в събота седем ракети по щаба на бунтовническо движение на иранските кюрди в Ирак.
Според различни източници при удара в град Кьойсанджак са били убити от 11 до 16 души, а близо 40 са били ранени.
Иранските военни заявиха, че Демократичната партия на Ирански Кюрдистан, организирала проява в града, е «една от терористичните групировки, превърнали региона Иракски Кюрдистан в база за нападения срещу граничните райони на Иран».

Тагове: ; ; ; ;