От намеренията на Великобритания да обезпечи въвеждането от Европейския съюз на нови санкции срещу Русия могат да бъдат разстроени членовете на ЕС, придържащи се към по-мек подход по отношение на Русия, предупреждава The Daily Telegraph, позовавайки се на европейски дипломати.

Изданието припомня, че във Великобритания са изразила надежда, че ЕС ще въведе нови санкции спрямо Русия след като Лондон заяви за наличието на доказателства за пряка връзка на инцидента в Солсбъри около отравянето на екс-полковника от ГРУ Сергей Скрипал с руското правителство.

«Ще настояваме да се приеме нов санкционен режим на ЕС по отношение на тези, които са съпричастни към кибератаките и грубото нарушаване правата на човека, а също за нови списъци в рамките на настоящия режим на санкции срещу Русия», заяви премиерът на страната Тереза Мей.

Британските източници на изданието потвърждават, че макар официално Великобритания на този етап да не е направила съответното искане, Лондон планира да постигне въвеждането на санкции и мерки за противодействие срещу бъдещи атаки от страна на Русия.

Бидейки член на ЕС, Великобритания не може да приема санкции еднолично, а за да въведе нови ограничителни мерки от страна на ЕС, ще е нужно съгласието на всички 28 държави-членки.

Но, според мнението на редица европейски дипломати, има вероятност Великобритания да не успее да постигне подкрепата на такива страни, като Австрия, Гърция, Кипър и Унгария.

Новото италианско правителство открито призова към подобряване на отношенията с Русия.

Заедно с това Германия публично, подкрепейки Великобритания, си сътрудничи с Русия по изграждането на «Северен поток-2».

«EС демонстрира солидарност с Великобритания на базата на предположения, че Русия носи отговорност за атаката с използването на химическо оръжие.

Новите доказателства потвърждават верността на това предположение.

Оправдава ли това по-нататъшни санкции?

Не съм сигурен в това», цитира  The Daily Telegraph думите на дипломат от «приятелска на Великобритания страна».

Изданието припомня, че ЕС не е въвел срещу Русия санкции за отравянето на Сергей Скрипал, ограничавайки се само с прогонването на руски дипломати, което направиха 18 страни-членки.

Осъзнавайки съществуващото в ЕС разделение относно възприемането на Русия, Великобритания преди не настояваше да се предприемат по-твърди мерки.

Заедно с това все още остават в сила и постоянно се обновяват въведените през март 2014 година санкции на ЕС срещу Русия за «анексията» на Крим.

Независимо от това, през 2016 година страните от ЕС демонстрираха трудност при приемането на единодушно решение в отговор на «руската агресия».

Тогава, независимо от подкрепата на подобни стъпки от страна на Германия, Франция и Великобритания, страните от ЕС не успяха да се споразумеят за санкции за бомбардировките на сирийското Алепо, отбелязва The Daily Telegraph. 

Петя Паликрушева

Източник:

Тагове: ; ; ; ; ; ;