10 септември 2018-Нюз Фронт.

Организаторите на убийството на главата на ДНР Александър Захарченко, искаха да дестабилизират ситуацията в Донбас, но постигнаха обратен ефект: населението на републиката  още по-силно се сплоти след трагедията.

Това заяви в ексклузивно интервю за RT, временно назначеният ръководител на Народна Донецка Република  Денис Пушилин.

 

Денис Пушилин
Той отбеляза, че Донецк е готов да продължи да работи във формата на Минските съглашения, въпреки че Киев не изпълнява обезателствта си. Пушилин  разказа и за двойните стандарти на Запада по отношение на нойните действия в източната част на Украйна, икономическите успехи на републиката и готовността на
опълчението на ДНР да отрази възможното настъпление от страна на ВСУ ( Въоръжени сили на Украйна).

Нека да започнем от последните трагични събития — смъртта на ръководителя на ДНР Александър Владимирович Захарченко. Какво е известно понастоящем, какво можем да кажем за разследването?

 

— Първо, нека започнем с това, че това не е просто  смърт. Това е терористичен акт, това е убийство, това е акт на агресия.

Вече е възможно да се говори — и доказателствата показват, че това е Украйна, това е специална разузнавателна служба, която е почти изцяло под контрола на президента на Украйна.

Това е наистина печално.

Тъй като виждаме в европейската преса, в европейските медии, че той (Порошенко) е почти президент на мира, се ангажира с минските споразумения и т.н. Всъщност виждаме реални действия, истински дела и истинското «желание» за мир.

 

 

Също така е известно, че това е високо професионално свършена работа. Това устройство, което е било заложено, е трудно да бъде настроено да детонира именно в нужния момент.

Не е изключено, че тук са работили професионалисти от най-високо ниво.

 

 

( мястото на взрива, кафе «Сепар» в центъра на Донецк)

 

— Осъждането на този терористичен акт дойде само от Руската федерация. Всички останали — добре, да речем, хора от световната общност, от други страни — мълчаха.

Представители на ОССЕ изглежда все още не са се изказали. Как се отнасяте към това?

 

«Освен това, това се случи буквално на 200 метра от хотела, където живеят  представители на ОССЕ, и със сигурност те са чули и видели всичко, което се случи след това.

Но, уви, свикнали сме към двойните стандарти на Европа  от 2014 година насам. Разбира се, не беше ясно за нас защо цялото въоръжение на Украйна работи за нас, защо се използват самолети, защо се използва тежко въоръжение — «Урагани», «Смерч», «Град» — западните медии мълчат, сякаш нищо не се случва»

 

 

Ние, дори като врагове, не си позволяваме такива действия. Когато предлагаме да  се почете паметта на човекът, когото са убили с минута мълчание, това е абсолютно нормално.

Но ОССЕ просто правят половинчат жест. Те мълчат тази минута, но седейки, без да се изправят.

Защо се случва това? Защо, когато един служител от  SMM (Специална мисия за наблюдение -бел.ред) ОССЕ загина в района Луганск,  от наша страна дори не възникнаха съмнения, когато същите представители на ОССЕ  помолиха за минута  мълчание? Разбира се, станахме. Никой дори не си помисли да саботира или да прави нещо друго. А защо по отношение на Донбас, не се постъпва така?

 

 

 

 

— Прав ли съм в съждението, че Александър Захарченко се възприемаше като пречка за растежа на про-украинските сили тук в Донбас?

Колко големи са шансовете на про-украинските сили да се присъединят към политическия процес тук?

 

 

— Знаете ли,  както Захарченко, така и абсолютното мнозинство от хората тук — абсолютното мнозинство, подчертавам — са анти-украински представители.

Ще ви кажа, че шансовете за промяна на ситуацията вече са почти равни или се доближават до нула.

И тук вече може да става въпрос  за помирение, което ще продължи десетилетия. Между нас има твърде много кръв.

 

— А войната върви повече време, отколкото Великата Отечествена се получава?

— Абсолютно.

 

Много хора  сега говорят, че  сега съществуват  четири варианта за ДНР. Това е пълна независимост, второ- широка автономия в състава на Украйна, тоест,  да се върне всичко както е било преди, или четвърти, напълно различен вариант. Смятате ли, че сега може да  се извлече някава формула?

 

 

— Знаете ли, невъзможно е да бъде изведена накаква формула. Първо, сега в Украйна стои въпросът дали да се удължи действието на закона особен статус на Донбас или не. Вече многократно заявихме — и ние сме солидарни с ЛНР — ако този закон не бъде удължен, то тогава, всъщност, това подрива   цялата основа от споразуменията в Минск. Какво тогава да говорим, какви елементи могат да бъдат обсъждани?

 

 

Сега топката е  на страната на Украйна. Но аз самият съм участник в преговорите. И за мен става все по-трудно. Ние вече говорим различни езици. И това не е руски и украински — това е нещо като два руски езика, но напълно различни. Става дума за мир, става дума за факта, че ситуацията трябва да се променя, като се изхожда от интересите на гражданите. Всичко това звучи. Но всичко се свежда  до заплахи. Всичко това вероятно определя суспендираното състояние, което вече продължава, уви, няколко години подред.

 

— Организаторите на взрива,  в резултат на който загина Захарченко, доколкото разбирам,са се надявали, че ще настъпи има хаос, объркване. Но това, виждаме, не се случи, нали?

 

 

 

— Освен това, разбира се, задачата на подобни действия е дестабилизиране на ситуацията.

Всъщност това е военен сблъсък и това е срив на Минските споразумения, което по принцип е изгодно за Украйна.

Но Украйна вече дотолкова се е разучила как да разбира Донбас, че  получи точно  обратния ефект.

Народът на Донбас се сплоти около лидера си даже след смъртта му.

 

— Доколкото разбирам, широката маса  хора не Ви  познава толкова добре, колкото загиналит глава на ДНР. Какъв курс ще следвате?

 

 

Курсът вече е определен. Този курс беше избран от Александър Владимирович, той се подкрепяше от нашия народ. Той съответства на интересите на нашите граждани, следователно този курс ще продължи.

Тясното взаимодействие с екипа — всичко  това остава, и не е отишло никъде. Аз също съм част от отбора.

И тук желанията, които бяха и трябва да бъдат реализирани —  са прости, но в сегашната ситуация не са много бързо изпълними, Става въпрос за повишаване на социалния стандарт на живот на нашите граждани. Отново, заради Украйна, заради икономическа блокада, непризнаването на документи и други неща, хората изпитват допълнителни трудности. Получава се, че техните права са нарушени. Да, но Западът мълчи. Но с всичко това ще се справим. Всичко зависи от нас. Ние общуваме и виждаме, че най-големият проблем за хората е, че вече са иморени ( от войната- бел.ред)

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;