От Скопие Ангела Меркел благодари на премиерите на Македония, Гърция и България за политическата смелост да решават проблемите на Балканите. Това е първото посещение на германски канцлер в Македония след обявяването на независимостта й на днешния ден преди 27 години.
Това съобщи Българското национално радио.
Основните послания на канцлера Меркел в Скопие бяха около предстоящия референдум на 30 септември, който обвързва членството в Евросъюза и НАТО със споразумението с Гърция за името. Меркел подчерта, че пробивът е постигнат след години застой.
«Бих искала да благодаря на министър-председателя Заев, но и на всички други, които имат заслуга, особено на гръцкия премиер Алексис Ципрас, а също и на България, на премиера Бойко Борисов, за политическата им смелост».

На съвместната пресконференция с премиера Зоран Заев Меркел заяви, че референдумът на 30 септември е възможност пред страната да се отворят вратите на Европейския съюз и НАТО:

«Вие сте поканени за членство в НАТО, имате перспективата да се присъедините към Европейския съюз. Все още предстои много работа, но предпоставката, разбира се, е успешен референдум на 30 септември. Няма да се намесвам в решението на вашите граждани, но мога да кажа от моя собствен опит, че исторически възможности не възникват всеки ден, а само веднъж на поколение», каза германският канцлер.

Премиерът Заев изрази благодарност за подкрепата: «Германия е силен поддръжник на нашия стремеж да станем равноправен член в най-силните и стабилни семейства в света — в НАТО и ЕС».
Македонската информационна агенция отбелязва, че България беше първата страна, признала независимостта на Република Македония.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;