Американският флот в случай на война с Русия ще бъде унищожен с «нетрадиционни» методи, пише военният експерт Алексей Леонков в своята статия за списание «Звезда«.

Така авторът отговори на публикацията на изданието National Interest от август, в която се разглеждат предполагаемите резултати от боя между линкор от типа «Айова» с крайцера «Киров».

Отбелязва се, че в американските СМИ битува мнението, че ВМС на САЩ са способи да извършат «лесна победоносна война», но те явно недооценяват отбранителните способности на Русия.

Според експерта, в случай на въоръжен конфликт Москва няма да действа с «традиционни» методи, а ще използва съвременните си противокорабни комплекси от далечно разстояние.

Експертът подчертава, че руските ракетни комплекси «Калибър» вече са показали високата си ефективност в Сирия.

Съществуват и варианти против подводници от страна на «Калибър» с морско и въздушно базиране.

Авиацията на ВМФ и ВКС е снабдена с новите крилати ракети Х-35Е и Х-32.

А най-новите противокорабни ракети «Кинжал», които вече са на бойно дежурство, са повишили своята ефективност при взаимодействието си с авиацията и флота в борбата с корабните ударни групи на вероятния противник, а също са създали почвата за реализирането на хиперзвуковата ракета «Циркон».

Авторът отбелязва, че в командването на ВМФ на «Русия» не си правят илюзии по повод морските баталии и не «не си играят на виртуални морски боеве», а се позовават само на практиката си.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;