Над сто американски военнослужещи започнаха непланирани учения в южна Сирия в отговор на «заплахата» от страна на Русия, пише  CNN, позовавайки се на думите на чиновник от Министерството на отбраната на САЩ.

Детайлите от маневрите са описани в изявлението на Централното командване на САЩ, но там не се говори за това, че решението за провеждането на ученията е било прието след като на 1 септември Русия предупреди, че тя ще влезе в закрития район Южна Сирия, където се намират американските сили.

В рамките на тези учения, които могат да продължат няколко дена, американската войска на ударни вертолети ще се предислоцира в базата Ет Танф и ще проведе бойни стрелби.

«Нашата войска ще демонстрира способността си към оперативно разполагане и умение да атакува цели с подкрепата на въздушни и сухопътни сили, а също ще проведе операция по бърза евакуация», заяви представителят на Централното командване на САЩ капитан Уилям Урбан.

Според чиновниците от Пентагона, целта на ученията е в в това руските войски и силите на «режима» в региона да осъзнаят целия американски потенциал.

В четвъртък, припомня  CNN, Русия за втори път предупреди САЩ, че има намерение да атакува терористите в района на гарнизона Ет Танф.

Според представителя на Пентагона командир Шон Робъртсън, именно тогава Москва е съобщила, че има намерение да нанесе «високоточни удари».

Тази формулировка е предизвикала тревога сред американските офицери, защото те са решили, че руснаците по време на атаката имат намерение да задействат своя флот в Средиземно море.

Използването на подобни средства в района, намиращ се под защитата на САЩ, според телевизионния канал, ще означава сериозно изостряне на конфликта.

Първото предупреждение от страна на Русия е дошло чрез руско-американската линия за регулиране на конфликта, която през последните няколко години се използва за взаимно оповестяване за действията на страните в региона.

Вашингтон на свой ред се е възползвал от този канал, за да оповести Москва за това, че действията на американските военни са учения.

«САЩ не се стремят към сблъсък с руснаците, правителството на Сирия или различни групировки, които оказват подкрепа на Дамаск в рамките на гражданската война.

Независимо от това САЩ, както вече нееднократно доказахме, без колебание ще прибегнат до необходимите адекватни силови мерки за защита на САЩ, силите на коалицията и своите партньори», предупреди Робъртсън.

Петя Паликрушева

Източник: CNN

 

Тагове: ; ; ; ; ;