Юрий Жуков, лекция на доктора на историческите науки Юрий Жуков по време на кръглата маса на Клуба на левите историци и общественици «Истината за Николай II и неговото управление: факти и цифри (Москва, юли 2018 година).

Традицията на цареубийството в романовата империя има достатъчно отдавнашна традиция — Петър III, Павел I, Александър II…

Лекторът категорично не е съгласен с факта, че семейството на бившия руски император е разстреляно.

Веднага след завземането на чехите на Екатеринбург по делото са започнали работа 5 следователи, но днес не се споменава нито един от тях, освен автора на книгата Соколов.

Официалната версия по обстоятелствата на разстрела съдържат цяла поредица от неточности и предизвиква още по-голяма поредица от въпроси.

Налице е информация за кореспонденция преди германската «революция» между Берлин и Москва за възможната замяна на Николай II и неговата жена за Карл Либкнехт и Роза Люксембург.

В руските архиви липсват документи за разстрела на царското семейство, което оставя простор за различни (освен официалната) версии и предположения.

Обстоятелствата около откриването на предполагаемите «останки» и тяхната «генетична експертиза» също навеждат на мисълта за фалшификация, изхождайки от целите на текущата политическа конюнктура.

Още по темата — във видеото

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;