Военните от САЩ и 11 страни от Европа обсъдиха в петък на конференция в Осло планове за «сдържането на Русия», съобщава Пентагонът.

«Целта на конференцията се заключава в съдействиe за открит и откровен диалог с цел укрепване на сътрудничеството между страните от Северна Европа  за стабилност и мир в периода на възникването на нови проблеми..

Темите бяха съсредоточени върху това, как страните могат да работят по-тясно заедно за решаването на проблемите по дeзинформацията и руското ПАГУБНО влияние, киберзаплахите и защитата на критично важната инфраструктура, за бъдещото военно разгръщане и ученията в региона», се казва в съобщението.

Участници в конференцията са представители на Германия, Дания, Исландия, Латвия, Литва, Норвегия, Полша, САЩ, Финландия, Швеция и Естония.

От САЩ в конференцията участва главата на Европейското командване  (EUCOM) генерал Къртис Скапароти.

По данни на руската страна, през октомври-ноември тази година на територията на Норвегия в Северна Атлантика ще се проведат най-крупните от 2002 година бойни учения на НАТО, в които ще бъдат задействани около 40 хиляди човека, 150 самолети и 70 кораби.

От Москва обещаха да отговорят на тези маневри с «дипломатически и военни мерки».

Освен това, в петък МВнР на Русия заяви, че Норвегия участва енергично в засилването на военния потенциал на САЩ и НАТО до границите на Русия.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;