8 септември 2018-Нюз Фронт.

Никой не е забравен и нищо не е забравено…

В дните от 6 до 8 септември се проведе традиционния ежегоден Събор на Русофили край Копринка. Отново хиляди приятели на Русия се стекоха, за 15 поредна година да си спомнят братските връзки между България и Русия.

Традиционно събитието винаги преминава ярко, мощно, с голяма енергия, като на празник.

И въпреки празничната атмосфера на братска дружба, тази година събралите се от цяла България участници в Събора, заедно с гостите от Русия, не забравиха и за болката на Донбас.

 

 

Напомняме, че Донбас беше връхлетян от черна трагедия. В последния ден на лятото, 31 август, в центъра на Донецк беше извършен терористичен атентат от службите за специални операции на Украйна съвместно със западните им ментори.

Вследствие на атентата беше убит главата на младата Република Александър Захарченко, бодигардът му, а още 9 души полуиха ранения.

 

 

( мястото на атентата в центъра на Донецк, емблематичното кафе «Сепар»- снимка ДАН)

 

Европа си затвори очите пред трагедията и не отправи никакво международно осъждане.

По време на Събора на Русофили обаче, тази година, паметта на Александър Захарченко беше почетена с минута мълчание на колене.

 

 

 

 

 

Тъй като Съборът завърши днес, и нашите герои, които успяха да подкрепят народа на Донбас пътуват по обратния път, и съответно, има сложности с интернет-връзката, видео кадри ще представим едва утре.

Важното е, че днес, българския народ показа, че е чувствителен и небезразличен към болката на Донбас, че народната дипломация е силна и живее в сърцата на българите.

Този жест на съпричасност значи много за всички онези, които днес скърбят в Донбас.

Важно е да отбележим, че именно днес се навършват 9 дни от трагичната смърт на Александър Захарченко.

А също, и че, денят съвпада с 75-тата годишнина от Денят на освобождението на Донецк от фашистите.

Днес, фашистката идеология е възродена в Украйна, и взема жертви, но докато има герои, които са готови да отстояват мира, справедливостта, живота, нищо не е загубено.

Днес, българския народ, изпрати братска прегръдка на Донбас!

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;