Иракското правителство обяви извънредно положение в обхванатата от протести южна провинция Басра. Това съобщи телевизия «Ал Хадас», цитирана от ТАСС, съобщи БНР.

Три ракети «Катюша» са изстреляни по летището в иракския град Басра, предаде Асошиейтед прес.

Не се съобщава за жертви.

Вчера оперативният щаб в Басра въведе комендантски час, след като демонстранти подпалиха държавни учреждения и консулството на Иран.

«Очакваме незабавния арест и наказание за нападателите», заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми и допълни, че иракското правителство е отговорно за сигурността на дипломатическите мисии. Според Гасеми нападението е било планирано с цел да се подкопаят приятелските отношения между двете съседни държави.

От комитета на протестното движение «Народен гняв» съобщиха, че демонстрантите са готови да прекратят временно протестите и, че нямат общо с вандалските прояви. През последните дни в Басра се стигна до ескалация на напрежението заради недостиг на питейна вода, масови отравяния от пиене на солена вода и прекъсвания на електроподаването.

При протестите, които започнаха в понеделник, бяха убити 11 души, а десетки бяха ранени.

Днес иракският парламент ще се събере на специално заседание заради ситуацията в Басра и с цел решаване на хуманитарната криза.

Тагове: ; ; ; ;