Американската отбранително-изследователска агенция DARPA представи концепция за т.нар. «прихващач на хиперзвуково оръжие».
Това съобщава  The Drive.

По данни на изданието, концепция е получила името Glide Breaker.

Освен това, в статията се казва, че Вашингтон отдавна е обезпокоен от най-новото руско хиперзвуково оръжие, в частност от ракетните комплекси  «Авангард» и «Кинжал».

«Целта на програмата  Glide Breaker се заключава в желанието да се разширят възможностите на Съединените американски щати за защитата от свръхзвуково оръжие и всички класове хиперзвукови заплахи», отбелязват от  DARPA.

Според замисъла на разработчиците, устройството във формат летателен апарат ще унищожава хиперзвуковите ракети на противника с така нареченото кинетично прихващане.

На 1 март 2018 година по време на посланието си към Федералното събрание президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руската армия притежава няколко вида хиперзвуково оръжие.

От декември 2017 година в опитна експлоатация към ВКС се намира авиационният комплекс «Кинжал».

По-рано източник съобщи, че ракетата «Кинжал» може да поразява цели на дистанция три пъти повече, отколкото ракетата от оперативно-тактическия комплекс «Искандер».

В началото на март главнокомандващият ВКС на Русия генерал-полковник Сергей Суровикин сподели за възможностите на комплекса «Кинжал».

Петя Паликрушева

Източник: http://www.thedrive.com/the-war-zone/23398/darpa-starts-work-on-glide-breaker-hypersonic-weapons-defense-project

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;