Снимка АР

Не си стойте вкъщи на 30 септември, на този исторически ден. Използвайте шанса и кажете ясно какво бъдеще искате да имате, е заявила канцлерът на Германия Ангела Меркел на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, съобщи агенция МИА.

Това съобщи БТА.
На 30 септември македонските граждани трябва да кажат дали са съгласни със споразумението с Гърция за името на страната, което е предпоставка за членството на Република Македония в ЕС и в НАТО.

Никой не заплашва македонските граждани с изолация, е казала Меркел и е добавила, че те сами трябва да решат какво да бъде бъдещето на страната им. Бъдещето включва членство в НАТО и присъединяване към ЕС, стига референдумът на 30 септември да бъде успешен. Трябва обаче да се отбележи, че има известни условия, които трябва да бъдат изпълнени, е заявила германският канцлер.

На журналистически въпрос Меркел е казала, че днес няма да има среща с президента Георге Иванов, но ще се срещне с лидера на опозицията Християн Мицкоски, за да му отправи същото послание.
Премиерът Заев е благодарил за подкрепата на Германия за евроатлантическата интеграция на страната му. Той е казал, че Македония все още има да свърши много работа и по-конкретно да ускори темпа на реформите.

Тагове: ; ; ; ;