Турция започна изграждането на площадката за руските ракетни комплекси С-400, независимо от предупрежденията на САЩ по повод закупуването на тези оръжейни системи, пише CNBC, позовавайки се на източник, имащ пряк достъп до документите от разузнаването по темата.

Според него, преди месец е бил налице доклад, към който са били приложени спътникови снимки на ракетния полигон с бетонно покритие и бункери.

Съдейки по всичко, подобна площадка е подходяща само за руските С-400.

Миналата година, припомня  CNBC, Анкара подписа договор с Москва за закупуването на ракетните комплекси С-400 за около  $2,5 млрд.

Намерението на Турция да придобие тези оръжейни системи предизвика безпокойството на партньорите на Анкара от НАТО, които се опасяват от засилването на руското военно присъствие в региона.

Според наличните данни, С-400 превъзхожда по радиус на действието си американските ракетни комплекси  THAAD.

Предполага се, че тези системи ще постъпят в Турция през следващата година и ще бъдат готови за бойна употреба към 2020 година.

В същото време американският конгрес разглежда възможността да блокира доставката за Турция на изтребителите — бомбардировачи F-35.

Но руските С-400, снабдени с осем пускови установки и 32 ракети, са способни да се борят с тези машини, пише изданието.

В рамките на колосалния 717-милиарден Закон за националната отбрана конгресът задължи Пентагона в рамките на 90 дена да пусне доклад за потенциалната заплаха, свързана с покупката от Турция на руските ракетни комплекси.

«Сега обсъждаме този конкретен въпрос…и ние, бих казал честно, много често водим преговори за това на най-високо ниво», заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по повод доставката на F-35.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;