7 септември 2018-Нюз Фронт.

Контролът на Съединените щати над  град Ат-Танф е една от основните пречки за урегулирането на ситуацията в Сирия. Такова изявление  направи  експертът на Фондация «Народна дипломация» Сергей Простаков, цитиран от  iReactor.

 

Първо, важно е  да се обърне внимание на факта, че САЩ са  окупирали Ат-Танф незаконно, защото разполагането на военната база там не  беше координирано с правителството в Сирия, коментира  експертът.

Според него градът «не само има специално транспортно значение, намира се на важен път между Сирия и Ирак, но също така служи като тренировъчна площадка за нови бойци и за снабдяването  им нс боеприпаси и въоръжение през Йордания».

 

«Затова американският контрол над Ат-Танф подкопава мирните усилия на Сирия. Освен това САЩ не решават проблема с хуманитарна катастрофа в бежанския лагер, намиращ се на територията, заемана от тях. Поради това Ал-Танф, заедно с Идлиб, остава източник на явна заплаха за Сирия «, констатира Простаков.

Експертът подчерта, че ако САЩ се лишат от тази база, ще се лишат и от възможността да дестабилизират ситуяцията в Сирия.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;