Британското издание «The Guardian» цитира министъра на сигурността на Великобритания Бен Уолъс, който прехвърли отговорността за отравянето на екс-полковника от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с нервно-паралитичното вещество «Новичок» лично на президента на Русия Владимир Путин.

Според главата на ведомството, инцидентът със Скрипал е бил резултат от твърдия контрол на Путин над властите в Русия.

«В крайна сметка отговорността се носи от Путин, защото той е президент на своята страна, неговото правителство финансира и управлява дейността на спецслужбите от ГРУ — чрез Министерството на отбраната.

Не считам, че който и да е може да каже, че той не контролира всичко, което се случва в страната му», каза Уолъс.

Припомняме, че на 5 септември официален Лондон назова имената на двама руснаци, които са заподозрени в съпричастност към отравянето на Скрипал в Солсбъри.

Британските власти твърдят, че злоумишлениците са влезли в Англия с истински паспорти, издадени на измислените имена Александър Петров и Руслан Боширов.

По-рано премиерът на Великобритания Тереза Мей говори пред парламента на страната, огласявайки новите факти по делото за шпионина Сергей Скрипал.

Мей заяви, че Александър Петров и Руслан Боширов са офицери от ГРУ.

По данни на британските прокурори, именно те са организирали отравянето в Солсбъри.

Лондон има намерение да предяви на руските граждани обвинения по 4 члена, но на този етап не е ясно, по какъв начин ще се случи това.

Британският премиер прехвърли цялата отговорност за случилото се върху руските спецслужби, а най-вече върху Владимир Путин.

Властите във Великобритания планират да засилят дипломатическия натиск върху Москва, а също да повдигнат въпроса за отговорността на Кремъл за случващото се в Съвета за сигурност на ООН.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;