Шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен каза, че липсва достоверна информация, която да предполага, че по време на протестите на крайната десница в източния град Кемниц е имало изстъпления срещу чужденци. Така той влезе в противоречие с твърденията на канцлерката Ангела Меркел, предаде ДПА, съобщи БТА.
Според Масен «няма доказателства, че видеоматериалите, циркулиращи в интернет, са автентични». Той подчерта, че според внимателната оценка на правоохранителните органи «има основания да се предполага, че става дума за  целенасочена дезинформация с вероятна цел да се отвлече вниманието на обществеността от убийството в Кемниц».
Веднага след уличното насилие в Кемниц, предизвикано от убийството на германски гражданин, както следствието твърди — от двама кандидати за убежище, Меркел каза, че от видеоматериалите «ясно личи ненавистта и свързаното с нея преследване от тълпата на невинни хора».

Тя не се съгласи с оценката на кондсервативния премиер на Саксония Михаел Кречмер, който заяви в местния ландтаг (регионалния парламент), че в града не е имало преследвания и погроми по време на шествията на десните, които според него са били неправилно представени в медиите.
Същото сега казва и шефът на контраразузнаването, отбелязва ДПА.
Дясната групировка «Про Кемниц» обяви, че смята да организира в града тази вечер нова демонстрация срещу «насилието, причинявано от чужденците».

Тагове: ; ; ;