Министерството на финансите на САЩ въведе санкции спрямо четири физически лица и пет юридически лица от Сирия, Ливан и ОАЕ. Те са обвинени в съпричастност към доставката на гориво и оръжие на сирийските власти.
Това се съобщава на  сайта на ведомството.
Както се посочва в изявлението на министерството, дадените хора и компании са били вкарани в списъка, защото са «съдействали за провеждането на финансови операции и доставка на гориво и въоръжение на сирийския режим».
От ведомството обвиняват властите в Сирия и попадналите под санкции компании, в частност транспортната фирма  Qatirji, в доставка на гориво за терористичната организация ИДИЛ.
«Qatirji запазва тесни връзки със сирийския режим и съдейства за търговията с гориво между режима и ИДИЛ, включително доставката на нефтопродукти за контролираните от ИДИЛ територии», се казва в съобщението.
По-рано се съобщи, че САЩ са вкарали в санкционните списъци осем физически и пет юридически лица за доставката на електронно оборудване за Сирия, където то уж се използвало в програмата за разработка на химическо оръжие.

 

Тагове: ; ; ; ;