САЩ оказват натиск върху Европа по въпроса за антируските санкции, но тайно сключват сделки с Русия, пише журналистът от немското издание  Handelsblatt Андре Балин.
СМИ сообщили, что США не соблюдают антироссийские санкции

  • Той подчертава, че това се вижда от сделката на американския концерн Orbital ATK с руския холдинг «Енергомаш», в съответствие с която САЩ са закупили четири ракетни двигатели.
  • Както отбелязва авторът, двигателите са необходими, за да се доставят товари до Международната космическа станция.
  • «В този случай се вижда, че търговската изгода е взела връх над политиката: разработването на свой двигател ще струва на САЩ  $3 млрд», — пише той.

  • Балин нарича «още по-съмнителни» преговорите между руската и американската страна относно закупуването на пистолети тип «Оса», които вече били на въоръжение в полицията в щата Аризона.
  • Както отбелязва журналистът, производителят на това оръжие е под санкциите на страните от Европа, но не и под санкциите на САЩ, във връзка с което американската страна си сътрудничи с него.

«Вероятно точно по тази причина в Европа така силно се съпротивляваха на указите, сътворявани от Белия дом и касаещи двустранните енергийни проекти с Русия», отбелязва авторът.

По-рано МВнР на Германия заяви, че санкционната политика на Съединените американски щати по отношение на няколко държави заставя Европейския съюз да търси други отговори.

На 30 август от Европарламента призоваха да се води диалог с руската страна заради вредата от санкциите.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;