Обвинявайки САЩ и Саудитска Арабия за разпалването на войната, Сирия отхвърли помощта им за възстановяването и призова съюзниците, начело със САЩ, незабавно да напуснат територията й.

Демократичните сили в Сирия, които скептично се отнасят към обещанията на САЩ и към алианса на коалицията, все по-често започнаха да се обръщат към сирийското правителство в опита си да съгласуват разногласията помежду им за бъдещия мир в страната.

САЩ и Саудитска Арабия бързат да попречат на влиянието на Русия и Иран в Сирия, инвестирайки за възстановяването на страната, но вероятно инициативата им вече е закъсняла, защото правителството на Асад укрепи положението си и получи помощ от други държави.

Саудитска Арабия е член на международната коалиция, начело със САЩ, създадена за борба срещу ИДИЛ.

Саудитска Арабия и САЩ също са против набиращия мощ Иран, който също се бори срещу ИДИЛ, но на страната на Асад и Русия.

Тези дни Държавният департамент на САЩ заяви, че приветства отделянето на 100 милиона долара за «продължаващите и ползващите се с подкрепата на коалицията опити за стабилизиране на ситуацията в районите на Сирия, освободени от ИДИЛ», добавяйки, че това се е случило във «важен момент», когато ИДИЛ е заплашен от окончателно ликвидиране, а мирните жители вече са започнали да се връщат в разрушения от войната и по-рано завзет от ИДИЛ град Рака.

Но в това изявление на Държавния департамент също бе направен акцент върху призива на президента Доналд Тръмп към партньорите «да разделят бремето» за сирийската операция, начело със САЩ.

В този призив, според някои съобщения, се споменава за надежда, че арабските партньори, такива като Ер Рияд, ще изпратят в Сирия войска не само, за да се борят срещу ИДИЛ, но и за да блокират руското и иранско присъствие в тази страна.

Този план така и не бе осъществен.

«Макар да одобряваме готовността да поемат върху себе си ролята на лидер, който демонстрира Саудитска Арабия, предстои ни още голяма работа в борбата срещу ИДИЛ, особено по въпроса за подкрепата на опитите да се стабилизира ситуацията в освободените райони.

Ние продължаваме да призоваваме членовете на коалицията, регионалните партньори и съюзниците към това те да изпълнят своята част от работата в рамките на тази инициатива, която ще помогне да се повиши нивото на стабилност и сигурност в региона», се казва в изявлението.

ИДИЛ, която възникна вътре в сунитското въстаническо движение след нахлуването на САЩ в Ирак в началото на 2000-та година, проникна в Сирия през 2013 година.

ИДИЛ се възползва от безредиците в съседна Сирия, провокирани от въстанието на метежниците и джихадистите през 2011 година, които тогава бяха подкрепени от САЩ, Саудитска Арабия и техните съюзници.

Когато ислямистите оглавиха опозицията, а ИДИЛ завзе обширни територии в Ирак и Сирия, коалицията на САЩ започна да бомбардира бойците от двете страни, а Русия се намеси в сирийския конфликт, за да подкрепи Асад и неговите ирански съюзници.

Обвинявайки САЩ и Саудитска Арабия в разпалването на войната, Сирия отхвърли тяхната помощ за възстановяването и призова съюзниците, начело със САЩ, незабавно да напуснат нейната територия.

Министерството на външните работи на Сирия осъди това «погрешно решение»
на Саудитска Арабия, отбелязвайки, че «саудитските власти, които изплетоха заговор срещу нашата арабска страна, са обявили за предоставянето на 100 милиона долара от международната коалиция, извън рамките на международната легитимност и в нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, касаеща сирийската криза».

Благодарение на подкрепата на Русия и Иран сирийската армия успя да извоюва голяма част от територията на страната.

Понастоящем около една четвърт от Сирия все още е в ръцете на подкрепяните от САЩ Демократични сили на Сирия — главно кюрдски алианс от местни бойци, които не са на страната на Асад, но и не призовават към неговото сваляне.

Русия и Иран започнаха да влагат пари за възстановяването на Сирия с надеждата, че ще успеят да извлекат изгода от договорите и търговските сделки.

Тези дни иранска икономическа делегация се срещна с представителите на Сирия, за да обсъдят разширяването на ролята на Техеран във възстановяването на разрушената сирийска промишлена инфраструктура.

През юли началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев заяви, че Русия трябва да се възползва от опита в реконструкцията, който страната е получила след края на Втората световна война, за да помогне на Сирия.

Китай също изрази готовност за помощ при възстановяването на Сирия.

Русия публично се опита да съдейства за съгласуване на действията на двете противоположни страни, стремящи се към възстановяването на Сирия.

По време на двустранната среща в Хелзинки президентът на Русия Владимир Путин призова Тръмп да се присъедини към него и да помогне за връщането на милионите сирийци, които бяха лишени от жилища в резултат на войната.

Както съобщи агенция Reuters, няколко дена след това главата на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов се обърнал към своя американски колега генерал Джозеф Данфорд, за да получи подкрепата на САЩ по въпроса за възстановяването на Сирия.

Позовавайки се на новия доклад на Икономическата и социална комисия на ООН за страните от Западна Азия,  Reuters отбеляза, че вредата, нанесена на Сирия за седемте години война, се оценява на повече от 388 милиарда долара.

Докато Тръмп вероятно обмисля възможността да си сътрудничи с Русия, а Пентагонът се колебае, правителството на Путин предупреди, че сътрудничеството с Москва и Дамаск е единственият начин да се легитимира военната операция на САЩ в Сирия.

По-рано тази година Тръмп също изрази желание да изведе американските войски от Сирия, а скоро след това отказа да даде на Сирия така нужните 200 милиона долара.

Демократичните сили в Сирия, които се отнасят скептично към обещанията на САЩ и към алианса на коалицията с Турция, все по-често започнаха да се обръщат към сирийското правителство в опита си да съгласуват разногласията помежду им за бъдещия мир в тази страна.

Демократичните сили в Сирия и сирийското правителство са против Турция и въстаниците, начело с ислямисти, но кюрдската общност се стреми към по-голяма автономия, докато Асад се закле да извоюва всеки сантиметър от сирийската територия, ако това се наложи.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.newsweek.com/us-saudi-arabia-race-against-russia-iran-rebuild-syria-too-little-late-1078641

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;