Осем европейски страни в Съвета за сигурност на ООН призоваха сирийските съюзници Русия и Иран да подкрепят прекратяването на огъня в провинция Идлиб и да не застрашават живота на 3 милиона души, от които 1 милион деца, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Това съобщи Българската телеграфна агенция.
В съвместно изявление, разпространено преди срещата на лидерите на Русия, Иран и Турция в Техеран днес, осемте страни от Европейския съюз, сред които Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Швеция и Великобритания, предупредиха, че евентуално пълномащабно настъпление в Идлиб би довело до «възможни катастрофални хуманитарни последици за цивилните».

Идлиб е последният голям сирийски район под бунтовнически контрол. Сирийското правителство се зарича да си върне провинцията, а неговите войски и техните съюзници се струпват близо до нея, подготвяйки се за окончателна атака.
Турция разглежда срещата в Техеран като последен шанс за избягване на клане в Идлиб.
Осемте европейски страни също така призоваха Сирия да «проявява сдържаност».
Според тях «единствено ръководен от ООН процес може да доведе до решение на конфликта, което уважава свободата и достойнството на всички сирийци».
Те заявиха, че използването на химически оръжия би било «напълно неприемливо», и отбелязаха, че Идлиб е последната «зона за деескалация» в Сирия, установена съгласно т.нар. Астански процес с гаранти Русия, Турция и Иран.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;