Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи три предложения на срещата на върха за Сирия на президентите на Русия, Иран и Турция, която се провежда днес в Техеран.

Това съобщи Българската телеграфна агенция.

Вестник «Сабах» посочва, че предложенията на Ердоган са особено важни, понеже са насочени към коренно разрешаване на проблема със сирийската провинция Идлиб, извън военните мерки.
Турция ще бъде най-засегната негативно при евентуална военна операция за Идлиб, която би била катастрофална за около 3,5 млн. души, допълва изданието.

Ето и трите предложения на Анкара, както са формулирани във в. «Сабах»:
1. Придържане към процеса от Астана и запазване на среда без сблъсъци в Идлиб и цяла Сирия;
2. Прекратяване на атаките на сирийския режим, които не вземат предвид цивилните в Идлиб;
3. Докато вниманието е съсредоточено върху Идлиб, да се премахнат рисковете, произхождащи от терористичните елементи на Силите за защита на народа (СЗН, сирийска кюрдска групировка, разглеждана от Анкара като терористична, бел.ред.) в региона, където се намират енергийни и водни ресурси, принадлежащи на Сирия, на изток от реката Ефрат.

Вестник «Сабах» посочва, че предложенията съставляват рецептата на Анкара за разрешаването на проблема за Идлиб.
Основната формула на турската страна предвижда районът да бъде прочистен от всякакви терористични елементи, пише в публикацията.

Посочва се също, че в предложенията е включена инициатива, в рамките на която в комуникация с умерената опозиция да бъдат уговорени арабските елементи да оставят оръжията, да бъдат изведени от Идлиб чуждестранните бойци, както и да бъде обсъдено предложение за установяване на зона без оръжие в друга част на Сирия.

Тагове: ; ; ;