Чуждестранните сили ежедневно ни разказват за европейските ценности, ръководейки се само от собствените си приоритети, това пише Владимир Кофчергарски, председател на азиатско-тихоокеанския търговски Съвет на Македония.

Авторът се позовава на призивите на ръководителите на Македония, които считат за безотговорност да се бойкотира референдумът на 30 септември за името на страната, той припомня, че същите тези политически сили през 2014 година са бойкотирали референдума за териториалното устройство, настоявайки членовете на партиите им да не гласуват.

Той описва ситуацията като ярък пример на двойни стандарти.

Аналитикът счита, че управляващата партия използва референдума като противоборство срещу крупните политически сили, СДСМ и ВМРО, пречислявайки хората към привържениците на една или друга в зависимост от това как те имат намерение да гласуват  на референдума.

Така се създава лъжливото впечатление, че от трети играч няма нужда.

«Вие все едно живеете във времето, когато имаше само ВМРО и СДСМ без трета опция.

Но аз мога да ви предоставя анкети, които показват, че в последните 5-6 година най-крупните партии имат само 35-38 % подкрепа взети заедно, а недоволните от двете партии са до 41 %.

Хората с години очакват промени на политическия климат», отбелязва Кофчегарски.

«Безотговорност е изявлението на премиера Зоран Заев преди няколко седмици за това, че референдумът ще бъде задължителен, след което той се поправи — консултативен.

Безотговорност е да се подписва споразумение от името на народа, а едва след това да се иска съгласието на народа за действията му, вместо първо да ги попита, а след това да прави каквото иска народът.

Безотговорност е да включиш три теми в един въпрос.

Например, аз съм за ЕС, но съм против НАТО и против споразумението за името на страната.

И как да гласувам при такъв въпрос?

Въпросът е точно такъв: «Вие сте за ЕС и НАТО с използването на Преспанския договор?».

Безотговорност е, когато чужди сили, уж приятели, ежедневно ни говорят за европейските ценности, а сега мълчат, когато трябва да бъде спряна корупцията и криминалните елементи.

Просто «приятелите» имат други приоритети и нищо повече.

Тези наши «приятели» се появяват само в ключовите епизоди: по време на избори и уж при злоупотреби в Държавната избирателна комисия и Антикорупционната агенция, все едно другата част от системата е съвършена и готова за ЕС — упс, простете, за НАТО.

Владимир Кофчегарски
Превод: Ирена Тонич, Оксана Сазонова — сръбска редакция NewsFront

Тагове: ; ; ; ;