Двама от осемте обвинени по случая «Винпром-Карнобат» са обявени за общодържавно издирване, а на трети е издадена европейска заповед за арест, съобщи днес ръководителят на Специализираната прокуратура .

Това съобщи Българското национално радио.

Тя и нейни колеги обявиха подробности по разследването срещу престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

До акцията във фирмите на собственика на «Винпром-Карнобат» Миню Стайков и разплитането на организираната престъпна група се стигнало след сигнал от юли тази година за фабрика за незаконно производство на цигари в района на промишлената зона на град Карнобат.

„Имотът е собственост на сина на кмета на града, на дружество, което той управлява и е собственик на това дружество. Организацията на дейност на групата е изключително конспиративна. Създаден е режим на работа на въпросната фабрика по начин, по който да не се използват български граждани в производството. Установили сме, че са се използвали чужди граждани от бивши съветски републики, които да работят вътре», обясни наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев.

Цигарите с фалшив бандерол са били продавани в България и в страни от Европейския съюз. Проверката на място е открила цех с машини, но е нямало работници. Установени са натоварени в камион цигари на стойност над 3 милиона лева. Хванат е шофьорът и част от товарачите, но е било решено да не се ограничават с арести на ниско ниво, затова акцията е продължила.

„В хода на разследването установихме, че лицата, свързани с въпросната фабрика за производство на тютюн, и тези, установени на място при нейното установяване, по един или друг начин са свързани с търговски дружества в качеството им на управители на такива или на служители в търговски взаимоотношения — шофьори, пазачи, охранители, на една верига от свързани фирми, които са управлявани, респективно контролирани, от едно от лицата, обвинено като участник в тази престъпна група. След един цялостен анализ на всички доказателства стигнахме до данни, че се извършват и данъчни престъпления“, поясни прокурор Даниела Ненчева.

Към този момент са възложени данъчни ревизии на над 40 фирми, уточни наблюдаващият разследването прокурор Ангел Кънев.

Претърсени са 38 адреса на различни дружества, събрани са конкретни факти, които насочват към високото ниво на тази организирана престъпна група.

Открити са печати на кухи фирми, както и на банка, оперираща в България.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;