Великобритания и нейните съюзници ще използват «пълния набор от инструменти» срещу Русия, след като Лондон обвини двама руски агенти в опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, каза британски ръководител от разузнаването, цитиран от Ройтерс.

Това съобщи Българската телеграфна агенция.
Британски прокурори обвиниха двама руски граждани за нападението срещу семейство Скрипал с нервнопаралитичния агент Новичок в английския град Солсбъри.
По-късно министър-председателката Тереза Мей каза, че двамата мъже са офицери от руското военно разузнаване ГРУ и са действали по заповед от високопоставени служители в Кремъл — обвинения, които Москва отхвърли като неприемливи.
В реч във Вашингтон вчера Джереми Флеминг, директор на Центъра за правителствени комуникации (британската служба за електронно разузнаване), каза, че неговите служители са помогнали в «старателното и много сложно разследване» за идентифициране на отговорните за сбучаите на отравяне в Солсбъри и сега ще бъдат предприети действия.
«Установихме точно кой е отговорен и какви са използваните методи», каза Флеминг на конференция по киберсигурност, според откъси от изказването му, разпространени от офиса му.
«Заплахата от Русия е реална. Тя е активна и ще й се противопостави широко международно партньорство на съюзници, способни да разгърнат пълния обхват от инструменти от целия ни апарат за сигурност и готови да отхвърлят безсрамната решимост на Кремъл да подкопае установения ред, основан  върху международни правила», заяви той

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;