Американските въоръжени сили се борят с затлъстяването — и губят, това съобщи вестник The Times.

Става дума за попадналите в ръцете на медийната група Military Times данни, според които 8 процента от личния състав на въоръжените сили на САЩ страдат от прекалено голямо тегло. През 2001 година този показател е бил 1.6 %.

Показателят се е увеличил сред бойните части също: ако преди 15 години от напълняване са страдали 1 % от военнослужещите, участващи в бойни операции, то сега те са 6.6 %.

Както отбелязва изданието Military Times, не е съвсем ясно къде е причината за това военнослужещите от САЩ да «стават все по-дебели».

Изданието привежда няколко обяснения. Допуска се, че след 15 години военни действия армията на САЩ е започнала да отделя за фитнес по-малко време. Друга от възможните причини е липсата на желание при запленените от видеоигри и социални мрежи военни да понасят тежести и лишения по време на военната служба.

Не е изключено също, че състоянието на военните е отражение на проблемите на населението на САЩ като цяло, значителна част от американците се хранят неправилно.

«Това, което наистина е очевидно, е това, че нашата армия днес е по-дебела, отколкото когато и да било», — констатира изданието, добавяйки, че ситуацията понастоящем продължава да се задълбочава.

Изданието публикува коментара на главен сержант Джон Троксел. Според него, войниците с излишно тегло подлагат на риск своите колеги.

Той допуска, че продължителните военни операции на САЩ в Близкия Изток са влошили ситуацията.

«През 90-те години бяхме привърженици на бягането. Ако не си бягал, значи не си тренирал въобще. След терористичните атаки от 11 септември и след началото на американските военни операции в Ирак и Афганистан…считам, че ние все по-забележимо забавяме темповете си», поясни той.

Троксъл, обаче, свърза предоставените от Пентагона данни не с напълняването, а с излишък на мускулна маса — според него, войниците бягат по-малко, повече се придвижват в пресечени местности с големи товари и сега приличат на «масивните футболисти, които виждаме по екраните».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;