От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че два стратегически бомбардировача Ту-160 са провели учения в Средиземно море.
Стратегические бомбардировщики Ту-160 провели учения в Средиземном море

 • «Два стратегически бомбардировача Ту-160, които излетяха от летище Енгелс, успешно изпълниха задачите си в рамките на мащабното учение на групировката сили на ВМФ и ВКС на Русия в Средиземно море», се казва в съобщението.

 • Отбелязва се, че полетът се е извършил над неутралните води на Каспийско и Средиземно морета.
 • Министерството на отбраната на Русия добави също, че «самолетите са извършили 10-часов полет при трудни метеорологични условия и успешно са осъществили условните пускове на крилати ракети по наземни цели в зададения район».
 • Ракетоносците също са отработили управление на високоточно оръжие, предаване на информация до командните пунктове на далечната авиация и взаимодействие с изтребителите за прикритие.
 • В отделни участъци от маршрута бомбардировачите са били съпроводени от изтребителите от морската авиация  Су-30 и Су-33, излетели от летище Хмеймим в Сирия.
 • Най-крупните учения на руския флот и авиацията в акваторията на Средиземно море започнаха на 1 септември.
 • Русия избра разумен и достъпен начин за развитие на стратегическата си авиация, залагайки на модернизацията на бомбардировачите  Ту-160М2, пише Дейв Меджумдар за списание  The National Interest.

  Експертът отбелязва, че новите самолети ще бъдат снабдени с усъвършенствани двигатели, които ще позволят увеличаването на максилната далечина на полета с хиляда километра.

  Както уточнява замминистърът на отбраната на Русия Юрий Борисов, планира се на всички стратегически бомбардировачи Ту-160 да бъда поставени турбореактивни двигатели  НК-32.

  Министерството на отбраната на Русия обеща напълно да обнови цялото бордово и радиоелектронно оборудване на Ту-160М2.

  Очаква се, че на въоръжение ще постъпят нови ракети с голям радиус на действие.

  Тази част от програмата за обновление на стратегическата авиация е особено важна, отчитайки, че «Белият лебед» е преди всичко самолет-носител на крилати ракети, отбелязва авторът на статията.

  «За разлика от американсите бомбардировачи  B-2 «Спирит» или B-21 «Райдер», руските военни самолети са създадени за поразяване на целите вътре в плътно закритото от средствата на ПВО въздушно пространство чрез ракети с голям радиус на действие.

  Затова  Ту-160М2 има крилати ракети от ново поколение», подчертава авторът.

  Според експерта, обновяването на Ту-160М2 е по-икономична и технически реализуема програма за разлика от разработването на свръхзвукови бомбардировачи.

  «В резултат Русия най-вероятно ще направи същото и със стратегическия бобардировач ПАК ДА (разработването се извършва от 2009 година), но Ту-160М2 в средносрочна перспектива е достатъчен», завършва Маджумдар.

  Ту-160 е най-големият самолет с променяща се геометрия на крилата, една от най-мощните бойни машини в света.

  През 2015 година бе обявено за възобновяване производството на стратегически ракетоносци в Казанския авиозавод.

  През 2017 година новият самолет бе предаден в изпитателната станция.

  Министерството на отбраната на Русия заяви, че модернизацията ще позволи да се увеличи ефективността на бомбардировача с 60%.

  Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;