Преди месец над американската база в Гренландия, предназначена за ранно откриване на балистични ракети, прелетя «тайнствено огнено кълбо».
Учените установили, че това е бил метеорит, но Пентагонът определено започна да нервничи, пише журналистът от  The Times Роджър Бойс.
Както подчертава журналистът, американските въоръжени сили повече от всички друго се страхуват от това, че ще ги ослепят и внезапно ще ги направят уязвими за първия удар, пише авторът.
Според Бойс, зависимостта от спътниците, които днес се използват навсякъде и от всички — в това число и от военните — представлява сама по себе си дълбоката уязвимост за всички страни по света, а САЩ не са изключение, пише изданието.
Именно затова гренландското огнено кълбо стана аргумент в полза на поредното решение на Тръмп — създаването в САЩ на отделни космически сили наред с армията, флота и ВВС, счита журналистът.
Макар на инициативата на Тръмп да се присмяха комиците и да я разкритикуваха противниците, които, освен всичко друго, попитаха президента, кога и как ще реши земните проблеми, всъщност различия между това, което се случва на земята, и това, което се случва в космоса, вече няма, констатира авторът.
«Космосът е милитаризиран още от времето, в което руснаците изпратиха в орбита първия Sputnik; геостационарната орбита има стратегическо значение, а това означава, че рано или късно за нея ще се сражават», пояснява журналистът от  The Times.
Петя Паликрушева 

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/trump-is-right-to-prepare-for-a-war-in-space-x7jt2cffj

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;