6 септември 2018-Нюз Фронт.

Съдът на южния френски град Екс-ан-Прованс реши да не закрие представителния център на  Народна република Донецк (ДНР) във Франция, заяви пред РИА Новости ръководителят на представителството Хубер Фаяр.

 

 

 

Съдът на град Ейкс-ен-Прованс току-що отказа  иска на правителството на «Макрон» … Асоциацията ще продължи да представлява ДНР в рамките на френското законодателство  и да защитава правата на народа на ДНР в съответствие с нормите на международното право «, каза той.

 

Фаяар отбеляза, че «с това решение френското правосъдие признава основаносността на съществуването на френското представителство на ДНР и следователно съществуването на ДНР».

 

«Бих искал да посветя тази победа в памет на президента  на ДНР Александър Захарченко, добави Файяр.

 

 

Представителството на Народна Донецка Република бе открито в град Марсилия в южната част на страната на 25 септември миналата година.

Френското министерство на външните работи заяви, че представителството е регистрирано в страната като асоциация и не е имало дипломатически статут и съответстващ имунитет.

Първоначално делото трябваше да се разглежда на 11 януари, но адвокатът на представителството настоя да отложи датата, тъй като дневният ред беше в края на декември, в навечерието на коледните празници.

След това изслушването беше отложено до 1 март, а след това, по инициатива на съда, делото отново беше отложено до 5 април. Въпреки това, на 5 април, на фона на продължаващите стачки в страната, делото не се състоя.

 

Властите на Украйна през април 2014 година започнаха военна операция срещу  ДНР и ЛНР, които обявиха независимост, след превратът в Украйна през февруари 2014 година, когато властта беше взетеа от Порошенко.

Според последните данни на ООН повече от 10 000 души са станали жертви на конфликта, който започна поинициатива на незаконния киевскирежим.

На 31 август 2018 украинските специални служби при съдействието на западни структури извършиха атентат срещу Александър Захарченко. След взрив в кафе «Сепар» в столицата Донецк, главата на ДНР почина в болница от раненията. Над 200 000 души изпратиха Александър Захрченко в последния му път.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;