Най-голям източник за тревогите на германците са политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, сочи проучване на застрахователна компания за страховете на гражданите на най-голямата икономика в ЕС, предаде АФП, съобщи Българското национално радио.

Политиките на Тръмп са посочени като основна причина за тревога от 69% от анкетираните в годишно проучване, в което миналата година №1 бе тероризмът, който сега отива на пето място.

„Над две трети от германците имат силни опасения, че политиките на Доналд Тръмп правят света по-опасно място“, заяви ръководителката на проучването Бригите Рьомстед.

Вторият най-силен фактор за тревога тази година е масовата имиграция (посочен от 63% от респондентите), следван от социалните напрежения, които такава вълна създава (също 63%), сочи анкетата сред над 2300 души

Следващото най-силно безпокойство – т.е. на четвърто място с 61%, са общите съмнения на германците в капацитета на политиците им да се справят с комплексните проблеми, пред които са изправени.

Тероризмът е №5 сред страховете с 59%, следван от дългови проблеми в еврозоната, за които могат да платят данъкоплатците в Германия, политически и религиозен екстремизъм, природни бедствия, свързани с промени в климата, други екологични проблеми и зависимостта друг да се грижи да тях на преклонна възраст.

Анкетата е извършена пред юли сред 2335 граждани на Германия над 14-годишна възраст, на които били зададени 21 въпроса. Проучването „Страховете на германците“ се прави от 25 години от института „Инфоцентър“ на застрахователната компания R+V.

Тагове: ; ; ; ;