Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Кирстен Нилсън заяви, че изпитва безпокойство във връзка с това, че «eднополюсният свят на Америка» е под заплаха.
«Еднополюсният свят на Америка се намира под заплаха. В целия свят има вакуум във властта, той бързо се запълва от враждебните държави, терористите и транснационалните престъпници…, те искат да нарушат нашия начин на живот,  много от тях сеят хаос, нестабилност и насилие», каза тя.
Нилсън направи това изявление по време на речта си в университета «Джордж Вашингтон».
Според главата на американското ведомство, редица страни, включително Русия и Китай, се опитват да отслабят САЩ.
Според нея, като цяло заплахите за Съединените Щати от страна на чужди държави се намират на най-високото ниво от времето на студената война.
«Такива страни, като Китай, Иран, Северна Корея и Русия са готови да използват всички елементи от своята национална мощ — финансови, търговски, кибернетични, шпионски, информационни операции и много друго — за да ни отслабят и да лансират своите собствени интереси», каза министърът.
Министърът специално акцентира върху сериозните заплахи за САЩ в киберпространството, защото враговете на Съединените щати постоянно изучават техните уязвими места в дадена сфера и американските власти изпитват трудност да се справят с това.
През юли икономистът и експерт към РАНХиГС към президента на Русия Владислав Гинко в разговор с  Inforeactor заяви, че трябва да се върви към изграждането на многополюсен свят не само в политиката, но и в икономиката.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;