«САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия разполагат своите батальони в Прибалтика и в другите страни, които граничат с бившия СССР.

Те лансират инициативи за включването в НАТО на Грузия и Украйна…, дадоха им формална покана», това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров.

Според Лавров, Русия е пристъпила към ясни ответни мерки по отношение на някои «персонажи» от американския политически елит, отличаващи се с най-активна русофобска риторика и действия срещу Москва.

Сергей Лавров припомни знаменитото изказване на съветския министър на външните работи Андрей Громико, който заради своята принципност получи на Запад прозвището «Мистър Не»: по-добре 10 години преговори, отколкото дори един ден война.

Главата на МВнР на Русия изрази съгласие с позицията на външния министър на СССР.

Лавров заяви за нарастването на риска от военен сблъсък между Русия и САЩ, в частност заради подкрепата от страна на Щатите на действията на Киев.

Вашингтон подкрепя Украйна не само финансово, но и изпраща там оръжие и военни инструктори.

Лавров заяви, че Украйна фактически се управлява от САЩ.

Руският външен министър призова тези, «които ръководят в Украйна настоящата власт» да заставят своите подопечни да спазват Минските споразумения.

Министърът припомни за подобна ситуация от 2008 година по време на войната в Южна Осетия, когато САЩ тренираха войските на Грузия.

Сергей Лавров подчерта още, че Руската Федерация счита всички военни действия за неприемливи.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;