Собственикът на  “Винпром Карнобат”   Миню Стайков е бил на мушкта на американското посолство у нас след една мащабна операция срещу складове и офиси, свързани с друга от фирмите му “СИС ИНДУСТРИС” ООД, пише Bnews.

По време на операцията през 2005г. И обиските в офиса на СИС на бул Джеймс Лаучер, както и в складовете на дистрибутори на фирмата в Илиянци и Горубляне, са били открити десетки хиляди бутилки  алкохол с фалшиви бандероли. В Илиянци са били открити над 8 хиляди бутилки, а над 10- хиляди- в склад Горубляне.

Освен големи партиди алкохол, са иззети компютри и документи. В ходя на акцията разследващите се натъкват  и на огромно количество бутиилки с бърън.

Находката заинтригува посолството на САЩ. Проблемът идва от там, че фирмата СИС не притежава лиценз за производство на бърбън- вид американско уиски , което се произвежда предимно от царевица, и янките налагат санкции на държавите, в които техните марки се произвеждат и разпространяват по пиратски канали.

По случая са образувани 6 следствени дела, по които обаче няма нито едно осъден.

Припомняме, че от сутринта Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, нахождащи се в във “Винпром Карнобат” ООД, “СИС ИНДУСТРИЙС” ООД и “ТОПАЗ МЕЛ”ООД.

Процесуално- следствените действия-претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образуваното досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.

Тагове: ; ; ; ;