Съединението е най-достойният пример на българско дело, заяви в предаването „12+3“ на Българското национално радио доц. Дарина Григорова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Съществува илюзията, че то е извън вниманието на великите сили, но не е така. Ние сами успяваме да се защитим, но последната дума е на великите сили, те го легитимират. Обикновено упрекът е към Русия. Добре е да се помни, че Русия не позволява на Турция да нахлуе“, коментира тя и добави:

„И сега тази сила, която задържа Турция и Ердоган е Русия, не е ЕС и Меркел. Единствената сила, която влияе на Балканите и може да го сдържа, е Русия“.

„Фигурата на ген. Данаил Николаев е обединителна. И вместо този позорен Луков марш, любим на нашите нови националисти, защо не се обединим около Данаил Николаев?“, попита доц. Григорова и обясни как си обяснява това:

„Има едно просто обяснения – защото той ни напомня за нашето достойнство, докато Луков марш напомня за идеологическа зараза.

Фигурата на Данаил Николаев би обединила наистина. Това е личност, която си струва да бъде едно от знамената на нашите патриоти, които се опитват под този формат да влияят на общественото мнение“.

За днешния ден доц. Григорова коментира: «6 септември е след Трети март — това е пример за българско достойнство.

За съжаление, медийната среда внушава точно обратното — негативната страна. Стараят се да изгонят колкото може повече българи от България. Това се прави, защото колкото по-малко славяни и по-малко православни тук, толкова по-добре — говорим за фактори — православен и ислямисти — чиста геополитика, нищо лично. Това е реалност, с която няма как да не се съобразяваме.

Деславянизацията и дехристиянизацията на Балканите означава антируски пояс, но и антиевропейски».

Ако разгледаме Балканите между великите сили, мисля, че има няколко пласта, коментира още експертът. По думите й първият пласт е геополитическият:

„Тук има тотално информационно, военно и геополитическо превъзходство на САЩ. Русия обаче присъства акупунктурно в Босна и Херцеговина чрез Република Сръбска, чрез своя информационен център в Ниш. Това са сдържащи елементи, които не допускат американското превъзходство да се довърши, да има завършеност. Русия действа пасивно – това е специфичен руски стил, но присъства“.

Руските експерти показаха доста добра осведоменост за това какво се случва на Балканите, каза доц. Григорова, която наскоро взе участие във форума «Русия и Балканите», който се проведе в Русия. Според нея този форум е показал как на руска земя могат да се приглушат балканските противоречия:

«Русия на Балканите е близо, отколкото изглежда. Русия присъства на Балканите и има сдържащи функции за евентуален военен конфликт».

Тагове: ; ; ; ; ; ;