Положението в сирийската провинция Идлиб предизвиква повишена загриженост, заяви днес пред журналисти прессекретарят на руският президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Ройтерс, съобщи БТА.

«Както и преди, ситуацията в Идлиб е предмет на повишена загриженост и безпокойство и, разбира се, е в дневния ред на всички контакти, които руската страна осъществява на различни равнища със заинтересуваните колеги», посочи Песков.
Той не коментира хода на военната операция и оперативната обстановка в Идлиб.
Същевременно руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред журналисти, че западните партньори много добре знаят, че без ликвидирането на терористите в Идлиб положението в Сирия няма да се нормализира.
Рябков посочи, че Западът много добре разбира, че без решаване на този проблем в Сирия няма да има нормализация, много добре си дават сметка, че запазването на този терористичен анклав винаги ще предизвиква нови заплахи, включително заплахи за използването на химическо оръжие, ако не бъде ликвидиран.
Зам.-министърът, цитиран от агенция РИА Новости, посочи, че Русия прецизно насочва военните си действия в Сирия, като се опитва да ограничи цивилните жертви.
Руският зам. външен министър съобщи, че първите дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпейо ще се срещнат през септември в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, за да продължат обсъждането на ситуацията в Сирия.
Рябков каза още, че военната ситуация в Идлиб ще стане ясна след срещата на високо равнище на Русия, Иран и Турция на 7 септември в Техеран.

Тагове: ; ; ;