Ето как вестник «Сега» разказва историята в публикацията си от края на 2000 година:

«В един ресторант в Будапеща вечерят Иван Костов, Богомил Бонев и Кирил Радев. Една от темите на разговора е контрабандата със спирт, от която държавата губела милиони. Интересът на премиера към тази тема не е нов. Една година преди това приятели му дали информация за огромен контрабанден канал и Костов поискал подробна справка за количествата спирт и за начините за внос в България.

Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев изпълнява поръчката на премиера и праща доклад на МВР-шефа Богомил Бонев за контрабандни канали за внос и износ на алкохол. Иван Костов е силно заинтригуван и нарежда каналите да бъдат разбити. Кирил Радев пък иска 6 месеца време, извънредни пълномощия и пълно съдействие от институциите, които имат отношение към разследването на контрабандните канали. Даден му е карт-бланш. Сформира се специален щаб от НСБОП, НСС, ДНСП, НСГП, митниците, комитета по стандартизация. В доклада на първо място е «СИС Индустрийс». Споменават се още белгийската фирма СОКСЕР, която е сред утвърдените производители на спирт в Европа, «Синхрон инвест».

«СИС Индъстрис» е регистрирана още през 1992 г. от Ели Филип Медлеж, Стефан Иванов Горинов, Иванчо Петков Иванов, Десислава Крумова Пешева и Стайко Минев Стайков. Няколко години по-късно Стайко Стайков е сменен от Миню Стайков Стайков. Фирмата е производител на всички високоалкохолни напитки с марките «Савой клуб», «Венец», «Карнобат», «МакКой».

«СИС Индустрийс» е един от основните дарители на фондация «Бъдеще за България» на премиершата Елена Костова.

«Дарил съм само 15 000 лв. на фондацията и то на няколко пъти. Парите са превеждани по банков път», обяснява Миню Стайков присъствието си в почетната редичка.

Според официалното изявление на фондацията обаче той е бил доста по-щедър — дарил е 41 000 лв. и тонове брашно и захар.»

Тагове: ; ; ;