Европа трябва напълно да промени отношението си към Русия, пише главата на МВнР на Австрия Карин Кнайсъл в своята статия за немското списание  Welt.

Министърът уточнява, че в Европа не всички разбират необходимостта да се преразгледат отношенията с Русия.

В частност, Кнайсъл си спомня неотдавнашното изявление на президента на Франция Еманюел Макрон за това, че Москва трябва да участва в обсъждането на въпросите за европейската отбрана и сигурност.

Но, според мнението на главата на австрийската дипломация, конкретни стъпки по подобряване на отношенията с Русия и до днес не е имало — опити са били предприети в началото на 2000-та година, но диалогът между двете страни се е помрачил от различни събития, включително провъзгласяването на независимостта на Косово, агресията на Грузия срещу Южна Осетия, а също присъединяването на Крим към Русия.

Независимо от това, счита Кнайсъл, време е Европа да спре атмосферата на недоверие към Москва.

Един от начините на подобряване на отношенията, според Кнайсъл, е Русия да се направи партньор на Европа в Сирия или Йемен.

Взаимодействието между Москва и западните страни се влоши във връзка със ситуацията в Украйна, около Крим, инцидента с отравянето във Великобритания на екс-сътрудника на на ГРУ Сергей Скрипал.

Западът въведе срещу Москва санкции, редица страни изгониха руски дипломати.

Москва отговори с ответни мерки, пое курс към импортно заместване и нееднократно заявява, че няма да търпи с нея да се разговаря контрапродуктивно.

Русия нееднократно заявява, че не е страна от вътрешноукраинския конфликт или субект в Минските споразумения по регулирането, а също не е съпричастна към инцидента със Скрипал.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;